Na večeři se hodí především jídla, jejichž příprava nezabere mnoho času. Kromě časové náročnosti se však vyplatí vzít v potaz také výživovou hodnotu daného pokrmu. Co připravit jako rychlou a zároveň chutnou a zdravou večeři?
Co uvařit k večeři? Otázka, kterou si mnozí pokládají den co den. Především ve všední dny přijdou vhod tipy na zdravé večeře, které jsou hotové během chvilky.
Večerní jídlo může být jak lehké, tak sytější, záleží pouze na preferencích konkrétních strávníků. Někteří nepohrdnou tradičním receptem na kulajdu, jiní zase ocení spíš zeleninový pokrm, například rajskou polévku. Jaká další jídla mohou představovat rychlou večeři?
Obiloviny + zelenina + bílkoviny
Receptem na kulajdu nebo rajskou polévku výčet jídel vhodných k večeři samozřejmě nekončí. K večeři se skvěle hodí například různé druhy obilovin, kterých existuje nespočet.
Obiloviny jsou důležitým zdrojem vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek, například hořčíku. Strava bohatá na obiloviny je spojena hned s několika zdravotními benefity, proto je vhodné obiloviny pravidelně zařazovat do jídelníčku.
Jako zdravou večeři lze podávat třeba jáhly, hnědou rýži nebo bulgur se zeleninou a nějakým zdrojem bílkoviny, například kuřecím masem, rybou, tofu nebo vejcem. K pokrmům z obilovin se skvěle hodí různé dresinky. Doma si lze během chvilky připravit jednoduchý dresink z trošky hořčice, citronové šťávy, česneku a olivového oleje.
Omeleta na 100 způsobů
Vejce jsou bohaté na bílkoviny, proto se k večeři výborně hodí. Připravit je lze například v podobě omelety, kterou je možné různými způsoby obměňovat a vylepšovat dle vlastní chuti. Určitě by neměla chybět zelenina, která dodá potřebné množství vlákniny. Hodí se například cuketa, cibule, brokolice, špenát, papriky, rajčata nebo chřest.
Do omelety lze dále přidat například strouhaný sýr, žampiony, brambory, batáty nebo maso, ať už rybí, nebo třeba kuřecí. Omeletu pak stačí dochutit kořením nebo čerstvými bylinkami a chutná a zdravá večeře je na světě.
Vydatný salát
Salát může představovat dostatečně výživné hlavní jídlo jen v případě, že kromě zeleniny obsahuje také dostatek bílkovin. Jejich zdrojem může být kupříkladu kuřecí nebo rybí maso, krevety, tofu, šmakoun nebo vejce.
Zeleninu lze použít doslova jakoukoliv, fantazii se v tomto případě meze nekladou. Kromě listového salátu, rajčat, paprik, okurek a cibule lze přidat třeba mrkev, olivy, klíčky (hráškové, řepové, sojové…), fazole, polníček, listový špenát nebo rukolu. Kdo chce večeři s obsahem sacharidů, může přidat také kukuřici či opečené brambory nebo batáty.
Na závěr není od věci salát posypat různými semínky (slunečnicovými, dýňovými, konopnými, sezamovými…) a zakápnout ho olivovým olejem nebo jednoduchým domácím dresinkem z jogurtu a česneku.
Saláty jsou stejně jako další výše zmíněná jídla důkazem toho, že příprava zdravé večeře může být skutečně rychlá a jednoduchá. Výhodou těchto jídel je kromě nízké náročnosti také to, že nikdy neomrzí, jelikož je lze připravit v takřka nekonečném množství variant.