Téměř každý si myslí, že ví, jak uvařit dokonalé těstoviny. Ve většině případů je však výsledek všechno, jen ne dobrý a hlavně všechno, jen ne italský. Pokud tedy hledáte top 10 tipů, jak uvařit dokonalé těstoviny jako Ital, pokračujte ve čtení.
Voda bez oleje
Přidání oleje do vody, nebo do uvařených těstovin aby se nelepily, způsobí, že vaše omáčka sklouzává z nudlí. Taky skončíte s mastnými těstovinami. Ital do vody olej nepřidává.
Správně naplněný hrnec
Použijte dostatek studené, čerstvé vody, aby jakmile se těstoviny začnou vařit a zvětšovat set, stále zůstalo spousta místa. Základní pravidlo je minimálně tři litry vody na každých 250 g těstovin.
Dobře osolená voda
Osolení vody je vaší jedinou příležitostí, jak okořenit samotné těstoviny. Voda musí „chutnat jako moře“, aby těstoviny dochucovala. Tři litry vody vyžadují minimálně 1 polévkovou lžíci soli.
Správný čas na těstoviny
Škroby okamžitě absorbují vodu a vy chcete, aby teplota vody byla extrémně horká, aby se nudle začaly správně vařit. Nudle, které jsou přidány příliš brzy, jsou mokré a nesprávně uvařené.
Zamíchejte
Jakmile vložíte těstoviny do vody, promíchejte je. Tím zabráníte tomu, aby se těstoviny přilepily k sobě, nebo ke dnu či stěnám hrnce. Během vaření občas promíchejte.
Správné načasování
Existuje mnoho metod, jak otestovat, zda jsou těstoviny správně uvařené, ale nejlepším výchozím bodem je přečíst si obal. Každá odrůda a značka těstovin určuje správnou dobu vaření a je uvedena na obalu. Dlouhé tenké nudle mají tendenci se velmi rychle uvařit, zatímco malé hutnější těstoviny mají tendenci vařit se mnohem déle. Začněte testovat těstoviny asi dvě minuty před uvedeným časem – pro jistotu.
Tip: Chcete si dopřát pravou italskou pastu bez vaření? Ochutnejte nefalšovanou italskou kuchyni prostřednictvím rozvozu těstovin Brno, případně rozvozu těstovin Olomouc. Ochutnáte tak Itálii bez námahy.
Vodu použijte
Než vylijete vodu z těstovin, do misky nebo odměrky si dejte šálek nechte si ji na omáčku.
Nenechejte těstoviny uschnout
Sceďte těstoviny natolik, abyste odstranili většinu vody, ale nenechte scezené těstoviny odležet a „uschnout“. Chladnutím se škroby zpevní a těstoviny se slepí.
Těstoviny do omáčky
Před vařením nudlí mějte vždy připravenou omáčku. Vaření těstovin by mělo být posledním krokem při přípravě vašeho pokrmu. Udržujte omáčku teplou ve velkém, širokém kastrolu, dostatečně velkém, abyste do něj mohli přidat nudle. Přidejte ihned po jejich odkapání.
Vodu přidejte z těstovin
Voda z těstovin dodává trochu bohatosti, chuti a škrobovitost. Omáčku s těstovinami krásně propojí.